U bevindt zich hier: Home > Over de Piet Roordakliniek > Uitbreiding in de kliniek met 2 afdelingen in voorjaar 2020

Uitbreiding in de kliniek met 2 afdelingen in voorjaar 2020

De verbouwing is in volle gang voor de nieuwe afdelingen van de Piet Roordakliniek. In het voorjaar van 2020 gaan we uitbreiden met 2 afdelingen, beide met een verschillende focus. Waar de ene afdeling zich zal richten op cliënten met een lichte verstandelijke beperking (LVB) en alle (on)mogelijkheden die dit met zich meebrengt, zal de afdeling ernaast de aandacht richten op, onder andere, detox en diagnostiek. 

Bij een detox en/of diagnostiekplaatsing gaat het om een kortdurende opname, hierbij moet je denken aan een periode van 3 maanden. In deze korte tijd ligt de nadruk eerst op ontgiften. Somatische zorg en ondersteuning hierin gaan hand in hand met motivatie om te blijven en door te gaan. Langzamerhand werk je met de cliënt toe naar meer probleeminzicht, onder andere door psycho-educatie en motiverende gesprekvoering. Als de lichamelijke ontwenning op de achtergrond raakt en de focus komt te liggen op het gedrag, is er veel ruimte voor observatie en oefenen met nieuwe vaardigheden. Het afnemen van testdiagnostiek helpt om een completer beeld te krijgen en samen met de cliënt zoeken we naar een goede en passende vervolgstap. De multi-problematiek van deze cliënten vraagt om een gedegen analyse, zodat de stap erna aansluit en de kans op succes verhoogt. 

Op de andere afdeling is het behandelaanbod gericht op cliënten met onder andere een licht verstandelijke beperking. Voor cliënten met een LVB is het programma in een reguliere kliniek vaak goed te vergelijken met ‘het echte leven’. Je proberen staande te houden in een wereld die je soms niet begrijpt en sneller gaat dan jij kunt bijhouden. De cliënt knikt ‘ja’, maar heeft in werkelijkheid geen idee wat er verwacht of gezegd wordt. Onze cliënten zijn vaak ‘streetwise’ en kunnen bijvoorbeeld met stoer gedrag, zichzelf overschreeuwen of door ongeïnteresseerd te doen, best lang verbloemen wat er echt speelt. Juist omdat je aan de buitenkant niet kunt zien, welk potentieel een cliënt heeft, is het de kunst om dit boven tafel te krijgen. Dit vergt veel geduld, een sterk observatief vermogen, humor met een vleugje empathie en teamwerk. Het IQ van een cliënt met LVB is slechts een van de factoren die meespeelt, en dus ga je op zoek naar het complete plaatje. Naast testdiagnostiek en observatie ga je aan de slag om een oefenplek te maken op en rond de afdeling. Leren, met vallen in opstaan, in je eigen tempo is een ervaring die de cliënt nog niet vaak heeft meegemaakt. Via deze link kun je meekijken naar uitleg over de combinatie van LVB met verslaving en psychiatrische kwetsbaarheid, en je ziet ook cliënten aan het woord over hoe dit voor hen zelf is. 

De gemiddelde behandelduur binnen de muren van Piet Roordakliniek bedraagt 6 tot 9 maanden. Gedurende deze periode krijgt de cliënt een op maat gemaakt programma waarin verschillende individuele en groepstherapieën aangeboden worden. In het behandelaanbod wordt gekeken naar wat de cliënt nodig heeft aan ondersteuning en begeleiding, om toe te werken naar de volgende fase van behandeling. 

Nieuwsgierig geworden naar werken op deze afdelingen? Hier kun je solliciteren:

Vacature Sociotherapie

Vacature Verpleegkundige