Spring naar content

Hulp voor naasten

Omgaan met iemand met een verslaving is niet eenvoudig. Als naaste heb je soms het gevoel in een doolhof te zijn beland. Hoe vind je voor jezelf hulp en steun?

Partners van

Vind je het moeilijk om voor jezelf op te komen in je relatie met iemand met een verslaving? Heb je soms het idee dat je er alleen voor staat?

Tactus kan je advies en informatie geven. We kunnen je in contact brengen met andere partners. Ook is er speciaal hulpaanbod via Intact Herstel en Zelfhulp voor naasten. We kunnen je leren je partner/familielid te ondersteunen zonder jezelf te verliezen.

Kinderen van

Als één of beide van je ouders een verslaving heeft, komt er veel op jouw schouders terecht. Maar je hoeft er écht niet alleen voor te staan.

Tactus kan je in contact brengen met andere jongeren van ouders met verslavingsproblemen. We kunnen een luisterend oor bieden. We kunnen ondersteunen bij het opbouwen van een sterk sociaal netwerk en het ontwikkelen van sociale vaardigheden die je helpen zelfstandig verder te gaan.

Veelgestelde vragen

  • Familievertrouwenspersoon

    Heeft jouw partner, kind, ouder of andere naaste psychiatrische en/of verslavingsproblemen? Dan kun je als naaste misschien wel ondersteuning gebruiken van een familievertrouwenspersoon.

  • Intact

    Intact organiseert zelfhulpgroepen en heeft een aanbod van herstelcursussen voor mensen die met hun herstel aan de slag willen en echte veranderingen willen in hun leven.

  • Better off alone?

    In deze film worden psychiater Joanneke van der Nagel en familie-ervaringsdeskundige Sylvie Spoelstra, beide van Tactus, geïnterviewd over naasten van mensen met een verslaving. Het gaat over waar naasten tegenaan lopen.

  • “Naasten kunnen ook terugvallen”

    Familie-ervaringsdeskundige Sylvie Spoelstra hield een TED-talk over haar ervaringen met haar dochter, die een verslaving heeft gehad. Vanuit haar ervaringsdeskundigheid ondersteunt ze andere naasten.